naplemente

naplemente

Öregedési lehetőségek

2007. november 02. - naplemente

Több tekintetben könnyebb volt megöregedni olyan korokban, amikor az élet nem volt ilyen zaklatott ütemű, mint ma. Régen az öregek fölényben voltak a fiatalabbakkal szemben, gazdagabb tapasztalataik, nagyobb tudásuk és képességeik révén. Ahogy azonban széthullottak a nagycsaládok, és terjedt az iparosodás, az öregek gyakran fölöslegessé, sőt teherré váltak. Öregotthonokba dugják őket, s ott halnak meg, vagy kórházban, de már nem családban. Régen még számíthattak a környezetből jövő tiszteletre. Ma már az sem igaz, hogy a magas kor tapasztaltabbá tesz: az új találmányok robbanásszerű fejlődése azt hozza, hogy a fiatalok sokszor hamarabb képesek helytállni, az öregek nehezebben állnak át.
Ma megöregedni azért is nehezebb, mert a fiatalságnak abszolút értéket tulajdonítanak: mindenkit arra csábítanak, hogy lehetőleg sokáig maradjon fiatal, de legalábbis annak látsszék. Az öregség természettudományos szemszögből a fizikai, pszichikai és szellemi erők gyengülése. Tulajdonképpen egy hiányállapot, amit megpróbálunk enyhíteni. A testi folyamatok túlzott hangsúlyozásával többnyire passzív elvárásokat alakítunk ki: a betegségek enyhítését "csodaszerektől" reméljük.
Minden öregedő embernek választania kell: vagy görcsös igyekezettel vissza akarja tartani azt, amiről érzi, hogy úgyis kicsúszik a kezéből - a fiatalságát -, vagy vállalja az új életérzést, és ezzel új lehetőségek, változások számára nyitja meg magát. Új feladat hárul az idősekre, mert meg kell teremteniük az öregség új imidzsét: hogy olyan módon éljék meg az öregséget, amely meggyőző erővel hat.
Könnyű öregedés
Az életben semmi sem kizárólag pozitív vagy negatív. Láttuk, milyen nehézségeket ró korunk az öregségre - lássuk most azt is, milyen könnyebbségeket tartogat neki.
A modern orvostudomány mindinkább csökkenti az öregedés testi terheit. Sok olyan kór, amit eddig gyógyíthatatlannak tekintettek, ma már legalábbis késleltethető és enyhíthető, s ilyenek nem utolsó sorban az öregkori betegségek is. Tekintélyesen megnőtt a várható életkor, amelynek átlaga a statisztikák szerint az USA-ban és Európa nagy részén is jó 67 évre becsülhető, míg száz éve 40 körül volt. Az orvostudomány jóvoltából, ma az ember később érzi magát öregnek; így joggal számíthatunk arra, hogy később és lassabban öregszünk. Régen egy nő 40 körül már matrónának számított, ma viszont akár anyák és felnőtt lányaik versengenek egymással, s külsejük alapján néha nem könnyű megkülönböztetni őket.
Ma már senkiben nem kell korán fölöslegesség-érzésnek támadnia. Több útja-módja van annak, hogy idős korban is hasznosítsuk magunkat. Főként az embertársi segítésben nyílhatnának tág lehetőségek. A valódi törődés, odaadó készség és élettapasztalat, amit semmiféle kiképzés keretében nem lehet megtanulni - az idős emberek felhasználatlan erénye, amelyet társadalmilag gyümölcsözővé lehetne tenni segítségükkel. Arról se feledkezzünk meg, hogy a technika is hozzájárul az öregkor megkönnyítéséhez. Az általános motorizálás segít, hogy még jobban benne legyenek az idősek is az élet vérkeringésében (utazás, kiterjedt szállodahálózat, stb.).
Ma a tudomány egyre többet tesz az öregekért. A gerontológia a kései évek bajait kutatja, próbálja megérteni, és segítséget nyújtani. Hangsúlyozza az öregkori panaszok megelőzésének fontosságát, és hogy az öregedésre fel kell készülni.
Hát a mai napra ennyi jó tanács nyugdíjas társaimnak.




A bejegyzés trackback címe:

https://idoskor.blog.hu/api/trackback/id/tr8216298

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

@X 2007.11.07. 05:56:27

Bocs',ha nem egészen a témához kapcsolódna, de ma ezt ajánlanám :
nol.hu/cikk/470367/

és akit érintene : nol.hu/cikk/469734/
süti beállítások módosítása