naplemente

naplemente

A személyiség titkai

2007. november 06. - naplemente

Az időskori életminőség legfontosabb tényezői:

1. Az egyének a korral mindinkább különböznek egymástól, nincs úgynevezett öregedési minta.

2. Egy szervrendszer vagy funkció gyors leromlása mindig valamilyen kóros változás, nem pedig a normál öregedés következménye.

3. A kapacitás beszűkülésével járó öregedés azonban megnöveli a kockázatok kialakulását, ezért fontossá válik a személyes életmód-adaptáció.

4. Az idősek azért betegek, mert szervezetükben kóros folyamatok alakultak ki és nem azért mert idősek.

5. Az idősebbeknél egy új betegség kezdete általában az egész szervezet rendszerének legérzékenyebb, ill. legsérülékenyebb "lácszemét" érinti. Ennek felismerése meghatározza az ellátás programját.

6. Az idősödéssel mindinkább megjelenik az ún. "5  I" probléma: az Immobilitás, Inkotencia, Intelektuális hanyatlás, Instabilitás,Iatrogenia /mozgásbeszűkülés, vizelettartási zavarok, test-egyensúlyi zavarok, szellemi változás és az orvosi ártalom/.

7. Mivel több működés belső egyensúlya gyakran egyidejűleg változik meg, a többféle panasz megjelenésével is egyidejűleg kell számolnunk.

8. Több olyan tünet, amely fiatalabb korban betegségnek tekinthető, idősebb korban csupán a normál idősödésből származó panasz, jelenség.

9. Az idősebbeknél gyakran észlelhető, hogy a kialakult tünetek mögött többféle betegség is meghúzódhat, ezért az  érékelésénél és a diagnózisnál ezt is figyelembe kell venni.

10. Az idősebbeknél  - a már emlitett jellegzetességek miatt - a diagnosztikai, a terápiás, a rehabilitációs stratégiánál ezeket figyelembe kell venni.

"A személyiség sem mindegy" a cikk megtalálható az 50plusz.hu weboldalon.

A bejegyzés trackback címe:

https://idoskor.blog.hu/api/trackback/id/tr67220490

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása