naplemente

naplemente

Vidámság fél egészség

2007. szeptember 12. - naplemente

Aki a nyugdíjazás tényét normális folyamatnak tekinti és igyekszik a jókedvét megőrizni, az sokkal lassabban öregszik! Vigyáznunk kell arra, hogy sem környezetünknek, sem önmagunk terhére ne váljunk.   Mondogassuk magunknak sokszor......engem az öregedés időelőtt nem győz le!    Fektessünk több súlyt a humorra, a nevetésre. "Életünk napjai közül egyik sem annyira kárbaveszett, mint az, amelyen nem nevettünk" /Chamfort/

Persze az idő kerekét nem lehet megállítani, de az öregedés gyorsaságát igen, tudatosan kell befolyásolni, hogy minél tovább minőségi életét élhessünk, addig amig a visszavonhatatlanság bekövekezik.

Az ember lelkiállapotára kihat, már a nevetést előidéző mulatságos helyzet is. Ez az amit a központi idegrendszer, az agy megfelelő reakciója következményeként nevetésre ingerel. Bizonyitott tény, hogy a nevetés kedvezően hat az ember - úgyszólván -  minden szervére. A nevetés  /de még egy mosoly is/ izomösszehúzódást idéz elő. Ezáltal mozgásba kerül az arc-, a nyak-, a gége-, hasizom, stb.  És ez olyan mintha egészséges tornát végeznénk, mely be- és kilégzéssel társul. Ilyenkor a vérkeringés is gyorsabbá válik, ami minden élettani folyamatra kedvezően hat.  Ezzel szemben az állandó lelki feszültség elősegíti a magas vérnyomást, szívinfarktust,  a gyomorfekély kialakulását.    Oldódjunk fel legalábbis akarjunk -  mert ha felszabadultan élünk, meghosszabbíthatjuk életkorunkat, kellemessé tehetjük magunk és környezetünk életét.

A bejegyzés trackback címe:

https://idoskor.blog.hu/api/trackback/id/tr12163761

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása