naplemente

naplemente

Világörökség.

2007. október 24. - naplemente

Az elmúlt héten lehetőségem volt megtekinteni Pécsett a világörökség részéhez tartozó Cella  Septichora Ókeresztény  sírépítményét.

A hétkaréjos későrómai épület a 4. században épült.   4 – 6 méter mélységben láthattuk a falakat, melyek néhol 2 méter magasan is megmaradtak.

Érdekesnek találtuk a Péter-Pál sírkamrát.  Melynek kifestet falait, és a dongaboltozatát csodálhattuk meg.

A Korsós sírkamra nevét egy falba mélyített fülkében látható kancsó és pohárábrázolásról kapta.  Az oldalfalakat geometrikus és növényi ornamentikából álló díszítés borítja.

Megismerhettük az egykori temetkezési szokásokat.   Egy szarkofágban látható volt egy viszonylag éppen maradt csontváz is.

A kiállítási központ épület egy részének tetőszerkezetét vastag, átlátszó üvegborítás fedi,  -amelyen, a felszínen közlekedni is lehet.

Fentieken kívül az idegenvezetőtől részletes beszámolót kaptunk, úgy a feltárási munkálatokról, mint a III,  XIX,  XX számú sírkamrákról,  és nem utolsó sorban a nyolcszögletű sírkápolnáról is.

.

.

.

.

A nyugdíjas belépő ára 600.-ft volt, de úgy éreztük, hogy a közel 80 perces földalatti sétánk alatt látott érdekességek megismerése még a nyugdíjas korosztály számára is hasznos időtöltés volt.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://idoskor.blog.hu/api/trackback/id/tr90206101

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása