naplemente

naplemente

Kirándulás

2007. szeptember 15. - naplemente

Olyan igazi "vénasszonyos" nyári napon /IX.14.-én/ kirándultunk a Nyugd.egyesület 73 tagjával.

Felkerestük Martonvásáron a Beethowen múzeumot /1958-ban létesült/, majd sétáltunk a csodálatos, napfényeben úszó parkban.  /bővebben: www.iranymagyarorszag.hu/

Majd Kápolnásnyéken megtekintettük Vörösmarty Emlékházat, megismertük a szózat költőjének életútját.   Többek között olvashattuk  Liszt Ferenchez írt levelét:

             "Hirhedett zenésze e világnak, bárhova juss mindig hű rokon!

              Van-e hangod e beteg hazának a velőket rázó húrokon?

              Van-e hangod, szív háborgatója?

              Van-e hangod láncnak alkotója?

              Sors és büneink a százados baj, melynek elzsibbasztó súlya nyom.

              Ennek láncain élt  a csüggedt faj.

              S üdve lőn a tettettlen nyugalom.

              S ha néha felforrt a vérpálya, láz betegnek volt az hiú csatája."

Du.-án ellátogattunk a sukorói ref.templomba, mely színhelye volt a pákozdi csata stratégiai megbeszélésnek.  /Báthory, Görgey, Varsányi, Xantus, stb.részvevőkkel./

Onnan Pákozdra mentünk, ahol az 1848-as Emlékmúzeumban digitális vezérlő terepasztalon láthattuk /hallhattuk/ az 1848-49-es szabadságharc eseményeit. Az egykori 40.000 fős horvát csapatot Jelasics tábornok vezetésével, itt győzte le a 15.000 fős magyar honvédség, akiknek vezetője  Mága János volt.  Igy sikerült 1848,szept.28.-án megállítani, hogy Jelesics katonáival elfoglalhassa Budepestet.

A pákozdi csata emlékére az alábbi sorokat Kossuth Lajos írta:

           "A gyengének békéje,  kegyelemtől függ,

             az erős békéje bíztosítékát magában hordja."

/bővebben: olvasható  hu.wikipedia.org./wiki /

Kirándulásunkat Gárdonyban fejeztük be, ahol az  Egri csillagok és még sok ismert regény írója  Gárdonyi Géza született.

Nyugdíjas Társaim örülnék, ha hozzászólnátok, kiegészítenétek eddigi és jővőben témáimat.

Vezérelveim közé tartozik, hogy mindig kell célt, eszközt keresni   - a mindennapjaink lehetőségeihez mérten, a tovatünő napok megszépítéséhez.     Ne zárkozzunk önmagunkba, hisz idős korban a "beszélgetés" lehet az egyik legfontosabb dolog, ami segítséget nyújt a nem mindig  EGYSZERŰ  szépkorúak napjaihoz.

Pécs,2oo7.szept.15.     

A bejegyzés trackback címe:

https://idoskor.blog.hu/api/trackback/id/tr77166289

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bartkla 2007.09.27. 08:05:23

Nagyon nem értek egyet Kossuth Lajossal, ugyanis szerintem kegyelem nélkül nemcsak, hogy "erős békéje" nem létezik, de még "erős" sem. A többi rendben, nagyon élvezem a beszámolókat. A gondolataiddal pedig teljes mértékben tudok azonosulni. Ha nem lennék ilyen lusta magam is írhattam volna. Ódv.: Netnagyi
süti beállítások módosítása